Satakunnan ruokakulttuurissa on paljon yhtäläisyyksiä myös muihin Suomen maakuntiin, kuten Hämeeseen. Myös Varsinais-Suomen länsiosan ja Satakunnan ruokakulttuurit ovat niin lähellä toisiaan, että rajanveto on vaikeaa.


Kalaruoat ruokakulttuurin aatelia

Satakuntalaisen ruokakulttuurin ehdotonta aatelia ovat silakasta ja siiasta valmistetut kalaruuat. Näistä tunnetuin on ehkä Porin pitäjäruoka, ristiinnaulittu siika. Se valmistetaan kiinnittämällä suolalla maustettu ja perattu siika halkaistuna puunauloilla lautaan. Lauta asetetaan pystyasentoon nuotion äärelle, jossa se saa kypsyä hitaasti. Lisukkeena maistuvat perunat, maukas kiviuunin kakko ja hyvä kotikalja.

Kokemäenjoen alueen nahkiaiset ovat myös satakuntalaisten erikoisherkku. Pyyntiaikaan alkusyksystä hiilloksella paistettuja nahkiaisia myydään nippuina toreilla ja kauppahalleissa. 30 kappaleen nahkiaisnippua kutsutaan kerpoksi. Perinteisesti kerpo sidotaan yhteen yhdellä nahkiaisella, ja nahkiaiset syödään sormin suoraan paperikääreestä.               

Pöytä koreaksi

Satakuntalainen juhlaruokaperinne on maankuulu. Kun satakuntalaiset juhlivat, he syövät hyvin ja monipuolisesti. Lukuisat hirviporukat pitävät huolta riistan saatavuudesta. Pitopöytien parhaimpaan antiin kuuluvat tuorejuustot, rosolli eli sallatti, graavattu siika, monet makkarat ja lihapullat, salaatit, juurekset, paistit sekä perunat.

Tyrnistä makua ateriaan

Satakunnassa tuotetaan runsaasti siipikarjaa, sianlihaa, avomaan vihanneksia ja juureksia. Aidot perusraaka-aineet muovaavat ja pitävät yllä satakuntalaisten ruokatottumuksia. Lähellä tuotettu ruoka saa yhä enemmän jalansijaa niin arkena kuin juhla-aterialla.

Satakunta on myös julistautunut sienimaakunnaksi. Maakunnassa sienestetään ahkerasti sekä lisäksi siellä tuotetaan runsaasti kasvatettuja sieniä, kuten herkkusientä, osterivinokasta ja siitaketta.

Merenrannan herkkumarja, tyrni, kuuluu myös satakuntalaiselle aterialle. Se on maukas ja hieno raaka-aine, joka sopii esimerkiksi leivonnaisiin, jälkiruokiin ja juomiin. Tyrnin vahva maku sopii myös liharuokien lisukkeeksi.

Siirry takaisin sivun alkuun