Pohjanmaa kuuluu läntiseen ruokakulttuurialueeseen, ja sillä on kolme ruokatalousaluetta: Etelä-, Keski- ja Pohjois Pohjanmaa. Kaikilla alueilla on omat erikoisuutensa, kuten esimerkiksi maakunnan ruotsinkielinen rannikon vihannesviljelmät. Pohjanmaalla tuotetaankin suuri osa Suomen tomaateista ja kurkuista.

Pohjanmaalla piretähän pitoja

Pohjanmaalla pidot olivat aikoinaan arvostettu sukujuhla ja kylän tärkeä yhteinen tilaisuus. Häät ja hautajaiset olivat pidoista suurimmat ja ne kestivät yleensä kaksi päivää. Pitokokki vastasi ruuanvalmistuksesta ja suunnitteli pitoruuat yhdessät talonväen kanssa. Apunaan hänellä oli kahvikokki ja tarjoilijoita. Pitoperinne elää Pohjanmaalla yhä vahvana, vaikka ruokalistat ovat nykyaikaistuneet. Ruoka-aineiden monipuolistumisesta huolimatta pohjalaisten pitojen ruokalistoilla säilyvät perinneruuista ainakin sallatti eli rosolli, loorat eli laatikkoruuat, leipäjuusto ja paikalliset leivät.

Rusinoita makkaraan ja piimävelliin

Koko Pohjanmaan alue on perinteistä makkaranvalmistusaluetta. Syksyisten verimakkaroiden lisäksi pohjalaiset ovat valmistaneet keväisin ryynimakkaroita, joissa perusaineena ovat ohraryynit ja mausteena käytetään muun muassa rusinoita. Rusinoita pohjalaiset ovat käyttäneet mitä moninaisimpiin ruokiin, kuten klimppisoppaan ja piimävelliin.

Maakunnan marjavalikoima on erittäin runsas. Meren rannoilla ja alavilla rantaniityillä viihtyvät tyrni ja mesimarja eli mesku. Soiden ja rämeiden arvokkaita talousmarjoja ovat lakka eli hilla ja karpalo. Puolukat, mustikat, variksenmarjat ja katajanmarjat ovat myös tärkeitä maakunnan ruokakulttuurissa.

Siirry takaisin sivun alkuun