Lapissa kalat uivat puhtaissa tunturivesissä ja vähärasvainen poronliha sisältää runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita. Maakunnan puhtaita makuja vaalitaan huolella ja ateriat valmistetaan perinteitä kunnioittaen. Silti Lapissa ollaan avoimia myös uusille vaikutteille.

Riistaa tunturien kainalosta


Porotalous on aina ollut merkittävä elinkeino Lapin alueella. Lapin poron liha onkin saanut EU:n suojatun alkuperänimityksen (SAN), ja se on tunnustettu EU:n tasolla korkealaatuiseksi ja perinteiseksi tuotteeksi. Porotiloilla on edelleen käytössä perinteinen tapa ilmakuivata erotuksissa teurastettujen porojen lihaa. Rinnalle on myös tullut nykyaikaisia säilytysmenetelmiä kuten pakastaminen.

Oman maakunnan ruokatalouden kannalta riista, erityisesti metsälinnut ja hirvet, on aina ollut tärkeä raaka-aine. Joet, järvet ja tunturipurot ovat myös säilyneet puhtaina ja kalaisina. Lohikalat, kuten lohi, rautu eli nieriä, tammukka ja siika ovat Lapin arvostetuimpia kalalajeja.

Uniikkeja makuelämyksiä

Yksi parhaiten tunnetuista lappilaisista herkuista on Lapin puikulaperuna. Lapin puikula on perunan pohjoinen paikallislajike, jota on viljelty routivan maan ja paksun lumipeitteen alla vuosisatojen ajan. Kesäisin perunat kasvavat yöttömässä yössä. Lapin puikula soveltuu rakenteensa takia erityisen hyvin soseeksi ja uuniruokien raaka-aineeksi. Lapin puikulaperuna on saanut ensimmäisenä suomalaisena tuotteena Euroopan Unionin myöntämän SAN-alkuperänimisuojan.

Leipäjuusto kuuluu olennaisesti lappilaiseen kahvi- ja jälkiruokapöytään. Lappilainen leipäjuusto on paksu, sisältä mehevä ja pinnalta kauniin kullanruskeaksi täplittynyt. Tärkeitä lappilaisia raaka-aineita ovat myös metsien ja soiden marjat: hilla, puolukka, karpalo ja mustikka.

Siirry takaisin sivun alkuun