Vilja kylvetään useimmiten keväällä, mutta myös syksyllä voi kylvää syysvehnää ja syysruista. Ennen viljan siementen kylvämistä maahan peltomaa muokataan sopivaksi traktoreilla ja työkoneilla. Tämän jälkeen viljan siemenet kylvetään maahan ja samalla maa lannoitetaan. Kesällä kasvavasta viljasta huolehditaan tarvittaessa kastelemalla ja torjumalla kasvitauteja ja tuhoeläimiä.

Suomen viljellyimmät viljat ovat ohra, kaura, vehnä ja ruis. Suurin osa ohrasta ja kaurasta käytetään kotieläinten rehuksi.

Syyskesällä, kun vilja on kypsynyt eli tuleentunut, on sadonkorjuun aika. Vilja leikataan talteen leikkuupuimurilla: tähkät kerätään talteen ja korret puhalletaan takaisin peltoon. Vilja pyritään korjaamaan mahdollisimman kuivalla säällä. Puitu sato kuivataan välittömästi homeen ehkäisemiseksi. Sadonkorjuun jälkeen pelto valmistetaan talvea varten kyntämällä.

Viljan jatkojalostus

Viljan jyvät voidaan litistää ja höyryttää hiutaleiksi tai erotella kuorikerrokseksi eli leseeksi ja ydinosaksi, josta voidaan valmistaa suurimoita tai jauhaa jauhoa.

Jauhoista valmistetaan erilaisia tuotteita leipomoissa.

Elintarviketeollisuudessa viljoista valmistetaan esimerkiksi maltaita, myslejä, pastaa ja puurohiutaleita. Kaurasta valmistetaan myös maitotuotteiden kaltaisia tuotteita, kuten välipalajuomia. Kaupassa on saatavilla laaja valikoima viljatuotteita aina jauhoista itse paistettaviin ja valmiisiin leipiin.

Täysjyväviljatuotteet ovat tärkein kuidun lähde ja sisältävät runsaasti esimerkiksi B-vitamiineja. Kuitu auttaa pitämään nälän poissa ja edistää suolen toimintaa. Sen vuoksi viljatuotteet sopivatkin hyvin vaikka välipaloiksi.

Viljan reitti -juliste

Viljan reitti -juliste

Lataa tiedosto

Viljan reitti -juliste, tekstitön

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun