Lehmät elävät navetoissa, joista ne pääsevät ulos lähinnä kesäisin. Lehmä alkaa tuottaa maitoa noin kaksivuotiaana sen jälkeen, kun se on synnyttänyt ensimmäisen vasikkansa.Lehmät lypsetään yleensä kahdesti päivässä joko lypsykoneella tai lypsyrobotilla. Lypsyasemalle eli robotin luo lehmä saa tulla lypsettäväksi vapaasti silloin kun itse haluaa. Lehmät pitävät lypsämisestä silloin kun utareissa on paljon maitoa.

Lypsämisen jälkeen maito siirretään tankkiin, jossa se jäähdytetään nopeasti alle 6 asteiseksi. Lämpötilaa, lypsykoneita ja muita navetan toimintoja tarkkaillaan valvomosta. Maidontuotannossa hygieniasta huolehtiminen on erityisen tärkeää.

Navetasta meijeriin

Maitoauto hakee maidon meijeriin joka toinen päivä. Kun maito saapuu meijeriin, se analysoidaan huolellisesti, punnitaan ja jäähdytetään 2-4 asteiseksi. 

Tämän jälkeen maito separoidaan ja homogenoidaan. Sitten maito pastöroidaan. Pastöroinnin jälkeen maito jäähdytetään taas alle kuusiasteiseksi.

Maito voidaan myös iskukuumentaa pastöroinnin jälkeen, jolloin siitä saadaan huoneenlämmössä säilyvää UHT-maitoa. Vähälaktoosinen maito valmistetaan lisäämällä maitoon entsyymiä, joka pilkkoo maidon sokerin eli laktoosin pienemmäksi ja helpommin suolistossa sulavaksi. Laktoositon maito valmistetaan poistamalla maidon laktoosi kokonaan.

Meijeristä kauppaan

Maito pakataan meijerissä. Meijerissä valmistetaan myös muita maitotuotteita, kuten jäätelöä, jogurttia, kermaa ja juustoa. Meijeristä pakatut tuotteet kuljetetaan kauppoihin, tukkuihin, ravintoloihin tai elintarviketeollisuuden käyttöön.

Maidon reitti -juliste

Maidon reitti -juliste

Lataa tiedosto

Maidon reitti -juliste, tekstitön

Lataa tiedosto
Siirry takaisin sivun alkuun